Yamaha 650 Twin Klub Nederland Yamaha 650 Twin Klub Nederland Yamaha 650 Twin Klub Nederland Yamaha 650 Twin Klub Nederland

De Yamaha 650 Twin Klub Nederland is een vereniging van bezitters van de enige klassiek Japanse Engelsman met karakter. Een veelzijdige club waarin iedereen in het bezit van een Yamaha 650 staande twin, zich thuis kan voelen.

Historie

Yamaha 650 Twin
In 1969 komt Yamaha met de XS1, haar eerste viertakt machine. De fabriek heeft dan al ervaring met het ontwerpen van een viertakt motor met bovenliggende nokkenas, want de Toyota 2000 GT uit die tijd is een ontwerp van Yamaha-ingenieurs. Het motorblok van de 650 twin is zelfs afgeleid van dat motor-ontwerp.


BSA en Triumph
Dat BSA en Triumph motorfietsen model hebben gestaan voor de vormgeving van de 650 twin, zal niemand verbazen. Yamaha is wel zo slim geweest om niet simpelweg een Engelse fiets te kopiëren. Er is een klassiek moderne motorfiets ontworpen met een, voor een Japanse motorfiets, bijzonder lange produktie-periode: van 1969 tot 1985 !.
Een Japanse Engelsman met karakter


1985
Als de 650 twin in 1971 in Nederland op de markt komt, vormt de motor een goed(koop) alternatief voor een Engelse twin. Het enige nadeel is dat het frame van de eerste types van slechte kwaliteit is. In 1975 komt daar verandering in. Percy Tate, een Engelsman (!), zorgt ervoor dat het frame zodanig verbeterd wordt, dat het aan de eisen van die tijd voldoet. Langzaam maar zeker krijgt de 650 twin meer aanzien, vooral ook omdat het blok zich bewijst in de zijspancross.
De techniek ontwikkelt zich echter snel en in 1985 besluit Yamaha de 650 twin uit produktie te nemen. Niet omdat de fiets niet meer verkoopt, maar om de verkoop van moderne ontwerpen geen concurrentie aan te doen.


Motorblok
In de loop der jaren heeft de Yamaha 650 twin talloze veranderingen ondergaan. Het frame is ingrijpend gewijzigd om de wegligging te verbeteren en schijfremmen en gietwielen hebben hun intrede gedaan en ook de styling is diverse malen gewijzigd.

 

Het 653 cc motorblok met de enkele bovenliggende nokkenas is slechts in detail veranderd ten behoeve van betere prestaties, een meer comfortable motorkarakteristiek en uitlaatgasemissie eisen. Het principe van de twin-constructie is bij alle modellen uiteraard bewaard gebleven.


Kogellagers
Het motorblok is degelijk en zeer betrouwbaar. Het is keer op keer te reviseren, vooral door de overvloedig toegepaste kogel- en rollenlagers. Zo zijn de nokkenas én de krukas maar liefst vier keer gelagerd.
Ook de versnellingsbak is voorzien van welhaast overbemeten lagers. Het standaard vermogen van het blok, zo'n 50 pk, is zeer bescheiden. Dat verhoogt de betrouwbaarheid en biedt mogelijkheden het blok op te voeren.
Het is mogelijk de cilinderinhoud te vergroten tot 1100 cc, zonder dat aanpassingen aan versnellingsbak of kleppentrein nodig zijn.
Het blok is vrij eenvoudig te onderhouden. Klepstelbouten, nokkenaskettingspanner en ontsteking zijn goed toegankelijk en zover nodig relatief eenvoudig af te stellen. Ook de montage en demontage van het motorblok gaat zonder problemen en kan zonder inzet van speciaal gereedschap door de amateur uitgevoerd worden.


All-round
De 650 twin is een all-round motorfiets die universeel inzetbaar is. Geschikt om rustig mee te touren en ook om mee te racen. Voor sologebruik, met duopassengier en zelfs geschikt voor zijspangebruik. Voor woonwerk verkeer en lange vakantiereizen.
Het blok is bovendien zeer geschikt voor zelfbouwprojecten. Een gebruikersvriendelijke motorfiets die zich zeer eenvoudig laat berijden.

Modellen overzicht in beeld

Agenda

WhatsApp groepen

whatsapp groepen

Heiden Tuning Amersfoort